Friday, November 8, 2013

Taman Kecil Ku

Assalamualaikum.

Seperti yang dinyatakan dalam entry2 sebelum ini saya da mula edited untuk menambah kadar oksidgen dirumah saya.
Heheheh... ayat scientific tol.

Sebabkan itu saya dah rajin belek2 pinterest untuk mecari ilham.
Dengan suntikan"rajin' sedikit saya sudah tambah sikit2 hidupan kat ruamah saya.

Sebagai hadiah hari jadi.



Pokok bunga yang dipanggil Petumia.
Bunga yang sangat mengundang rasa geram sebab lebat dan warna yang terang.
Memerlukan cahaya matahari penuh.
Pernah ada 1 ketika dulu tapi mati sebab pasang auning.
Tolak alasan awning, saya beli lagi kali ini dan letak atas  pagar.
Sofar dah masuk 2 minggu masih segar ddisitu.
penjagaan senang, hanya siram sehari sekali dan buang bunga yang dah mati.
Next target nak cuba biakkan bunga ni.
Ada jumpa 1 blog yang ajar tapi lupa nak save so kena google balik.

Di sudut lain.


Hanya pokok2 lama yang masih segar disitu.
Walaupun nampak semak, tapi saya suka pokok2 kat sini kecuali pokok Heliconia tu.
Saya suka sebab pokok2 ni segar dan kadang2 berbunga juga.





Pokok lili lebah ni saya suka sebab bila berbunga ia berbau.
best.





Pokok bunga Anthurium ni pun selalu berbunga.
Suka daunnya yang merimbun.
Pokok2 area ni jenis yang tak perlu matahari sangat dan tahan lasak.
Tak banyak cekadak sangat la. Siram je.

Ada plan jugak nak tarik water fountain ke sudut ni tapi nanti dah tak leh dengar bunyi air mengalir dari dalam rumah.
Sekarang kat tepi sling door bleh dengar so rasa cam tenang je.



Sedut lain kat tepi pintu masuk.
Atas rak kasut saya letak taman mini yang pasu kecil.
Ada idea lagi untuk kat sini.
Nak letak rak so boleh letak lebih banyak taman mini.
So masuk dalam projek list.

Kalau ikutkan memang banyak idea nak menghijaukan kawasan ni.
Tambah2 lagi suami support.
Tapi step2 by step dulu.

Jumpa lagi.
Ada cerita saya update lagi.






7 comments:

  1. comel bunga atas pagar tu..lawa

    ReplyDelete
  2. hi salam perkenalan...cantikkk...sy sukaaa.

    ReplyDelete
  3. wahhh..rumah terasa segar dan nyaman je bila tengok pokok2 bunga ni kan..

    jemput singgah blog sy
    http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2013/11/wedding-review-5-hantaran-hijau.html

    ReplyDelete
  4. tgh gigih nk cucuk tanam gak ni..ada isu awning jugak..taktahu apa kesudahannya..ptg ni nk carik rumput dulu..pelan2 kayuh

    ReplyDelete
  5. Rajin nyer...berseri rumah ade pokok2 cantik camni..depan umah saya kosnong jew...

    ReplyDelete
  6. Best nye bole tanam-tanam pokok..Sy mmg suka kalau benda2 segar ni..

    ReplyDelete
  7. salam kenal dan ziarah
    nanti singgah blog saya plak .. saya dah follow awak '-'

    ReplyDelete