Monday, June 3, 2013

Ruang Tamu Saya

Assalamualaikum.
Dalam cobaan untuk back to the trek.
Pun masih berkira-kira samada nak mula sekarang atau lepas semua event selesai.
Saya ni jenis yang kalau ada urusan yang sedang menunggu, urusan lain saya tak boleh fokus.
Last week balik kampung sempena wedding adik, next week cadangnya nak ke Kedah sebab Pak Long kawin.
Urusan unpack minggu lepas pun baru selesai, ni nak out station lagi.
So jiwa tak fokus.

Apa yang saya jauh sangat ke tengah laut tu?
Ok.. kembali ke tajuk asal.
Ruang tamu saya sangat la berkonsep "Tak dak apa nak tunjuk".
Adik beradik minimalis tapi ni lagi minimum tahap lapang.
So saya tak eksited sangat nak organise ruang tamu.
Lagi pun apa yang nak di organise kan kalau dah namanya konsep lapang padang bola.
Heeee..
Nak tengok bertapa minimumnya ruang tamu saya?
Jap nak fikir dulu..
Nak tunjuk ke tidak..
Erm.. Seperti biasa Cik Lynd memang tak malu.


 Boleh dikatakan sume perabot beli masa mula2 masuk rumah ni 4 tahun lepas.
Dan sekadar cukupkan syarat je orang kawin baru masuk rumah baru.
Tapi sampai anak 2 macam tu jugak rupanya.



Haaaa.. Percaya tak cakap i?
Minimalis tahap padang bola.
Ouhh kecik sikit kot.. Gelanggang futsal..
Setakat ada tiang gol je..

Coffee table yang jadi tempat charge HP dan bag keje papa.


TV cabinet yang lapang boleh buat main ping pong.

Dinding yang boleh disewakan buat letak papan iklan.


Tapi 2-3 bulan ni baru tersentak / tersentap / tersedar yang ruang tamu rumah saya ni macam rumah sewa orang bujang.
Tak der ciri-ciri kefamilian yang mana sepatutnya ada deko-deko ke hape ke.
So otak ni pun mula menjalankan tugas memikirkan apa yang boleh dibuat dengan budget yang minimalis tapi impact maximum.
Huhhh.. Mana nak dapat cik Lynd oiiii..

Fikir pasal cat la, sofa la, alih perabot, langsir, frame gambar la.
Macam-macam.

Ada idea tak pembaca yang disayangi sekalian?

18 comments:

  1. sama pesenlah dgn rumah saya tu dah 6 tahun duduk.. sampai anak dah 5 tahun pun tak berdeko² hahaha.. dulu alasan anak kecik.. ni anak dah besar .. kene cr idea jugak nak hias.. walaupun tak pandai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee.. Ni la nak tunggu anak besau tak tau bila.
      Penyelesainya, gantung semua benda..

      Delete
  2. luasnya ruang tamu...puas hati...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh la tahan besaunya.. p u org yang tak creative cm saya ni, jadi padang jarak padang tekukur la..

      Delete
  3. ini btl2 lapang. btl2 lapang. askar aku suka ruang canni. saujana mata memandang. ko tanya fizah, dia terror pasal rumah aku pun sama dengan je ngn ko. aku pun teringin hendak hias ala rmh family. tapi askar aku? pun suka mengemas jgk. aish!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oucchhh malu i cha ni taww...haha ;p

      Delete
  4. Alahai..sy sgt suka hall yg lapang. Umah sy hall cam pusat bndr..bkn sbb brg byk, tp sbb ruang terhad. semua aktiviti tertumpu kat hall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee.. Macam2 istilah guna.
      Ni pusat bandar pulak..

      Delete
  5. wahh kita sesama nak carik idea ni..tp entri hang ni mmg klako la cik lynd..mcm padang bola la ape la..hehe..terkekeh2 gelak ok! jom carik idea jom!! =D

    ReplyDelete
  6. best nyer hall besar!
    hall aida sejemput aje.
    sarat!!!

    ReplyDelete
  7. Saya suka lapang. Senang nak kemas. Ruang tamu saya juga tiada banyak perabot. Tempat anak asah bakat jadi gol keeper....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha.. Kan.. anak kita boleh wakil negara jadi pemain bola sepak or bola jaring..

      Delete
  8. wahhhhhh..ni mmg pueh hati klu besar gini.anak su mmg suke klu luas cam ni

    ReplyDelete
  9. Besarnya hall! Erkkk i mmg suka lapang2. Senang nk kejar2 ngan laki dan menari ala2 kuch2 hota hei hihiiii

    ReplyDelete
  10. Besarnya hall! Erkkk i mmg suka lapang2. Senang nk kejar2 ngan laki dan menari ala2 kuch2 hota hei hihiiii

    ReplyDelete