Monday, September 9, 2013

Reveal Ruang Tamu - Bahagian 2

Assalamualaikum.
Mood sudah mari.

Kta sambung lagi cerita ruang tamu.

Before
(Saya sangat suke langsir black n white saya itu)

After




Waaa...
Yang ni pun tak puas hati.
Saya tak suka langsir baru tu.
Macam yang diperkatakan dalam entry sebelum ini,
rumah saya terlalu kehijauan.
Ditambah lagi dengan langsir hijau itu.
Waaa..
Ada sapa nak beli x?
Saya amik modal kain je.
Heeee...

Kalau takder orang beli pun saya tetap kena jait 1 set lagi langsir untuk sliding door ini.
Sebab saya dah tinggikan langsir ni.
Sekarang ni kan trend langsir tinggi sampai siling and kalau ada plaster siling, disorok lak rail tu.
Nampak langsir je.
So makcik yang xder plaster siling ni pun buat la juga.
Dari tinggi 2500mm ke 2700mm.
Tinggi skit je.
Tapi kena standby 1 lagi langsir la sebab langsir yang ada semuanya senteng.
Huaaa.. alasan yang reasonable kepada sang suami.
Nasibaik jait sendiri boleh la berangan lagi sebab modal kain je.
Kalau tempah, simpan je la idea tu untuk tahun akan datang.

Dan perasan tak sudah tiada lagi kelihatan wire TV kat dinding tu?

Ini kerja sang suami.
Dia pasang trunking dan cat sekali.
So dapat la sorok sikit.
Tak perasan kalau tak tengok betul2. 
Dinding TV tu masih kosong.
DOk survey jugak Kufi art atau apa2 sahaja yangs sesuai disitu.
Tapi cari pelan2.
Tiada apa yang nak dikejar.
Raya dah habis.
Heeee..

Tapikan bila dah lama2 menghuni rumah hijau saya ini,
dah kira ok lah.
Terasa terang.
Kalau sebelum ni warna gelap so agak terasa lah perubahanya.

So nantikan next entry, pasal mini renovation ruang bawah tangga.







17 comments:

  1. Samala saya, ada problem dengan langsir.. Nampak kelam je ruang tamu saya.... Tapi takpalah pakailah dulu buat sementara waktu sampai ada budget lain untuk langsir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Saya pun memang kena cari 1 set lagi untuk standby kalu nak basuh langsir tu. (Alasan)

      Delete
  2. ok, komen lg..pasal td punya da ilang sbb intenet sellow

    igtkan langsir sama tema dgn sofa..rupanya ada lgsir baru yek..jd lgsir yg lama tu buat sarung sofa ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang sarung bantal tu memang buat sekali dengan langsir tu hari tu.
      Langsir lama pasang kat bilik atas.
      Heee..

      Delete
  3. kak fizah, sy pun perasan sarung sofa tu..

    hijau ni nampak fresh..ceria je.. saya pun nanti jahit sendiri langsir rumah.. jimat ongkosnya.. kalau x siap la riban2 ngan kos kain lagi, tingkap dah la banyak.. jahit simple2 je.. janji pandai susun atur dan deko rumah, cantik la kan.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jait sndri dapat lebih kat kain. Bleh beli kain yang elok sikit.

      Delete
  4. Aah sy pun perasan fizah...sofa tu cam sama ngan kain langsir hitam putih....takkan lah langsir tu dipotong buat sarung sofa kot..

    Mamalynd jahit sendiri...dan saya pasti kain lebihan dulu2 buat sarung sofa kan.....=p

    Lain betul selepas di cat baru memang nampak lagi berseri2 rumah...berbanding sebelum... nampak gelap dan redup je.... selepas cat baru... ya lagi ceria dan bertenaga!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Langsir dan sarung batal tu dibuat 2 tahun lepas.

      Heee. masa mula2 dulu rasa macam silau sebab terang sangat.

      Delete
  5. Sya pun suka langsir black n white..nmpk misteri sikit..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee.. 1st time ada orag ckp misteri.

      Delete
  6. Cik hani rumah warna merah gelap.langsir warna cklt...xcantek.gelap.

    Hijau ni terang tp lawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk permulaan tukar langsir je dulu.
      Kasi terang.. Tahun depan bleh cat lain..

      Delete
  7. bila diceritakan baru perasan pasal wire kat dinding tuh hihi.

    eh satu lagi, cover baru stool (ye ke stool?) kat sebelah kabinet TV tuh sama dengan langsir lama yerr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. ramai pulak yang teguk sarun kusen tu.
      Nak kena buat entry nak explain ni.
      Heee

      Delete
  8. Kalau boleh jahit langsir sndiri mmng jimat kaaannnn.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat jimat. Boleh kurang sepruh dari total kos.

      Delete
  9. Rajinnye jahitlngsir sendiri, memnag lg jimat kan. Nadt pun jahit sendiri gak tp mak yg jahitkan..hehehe..

    ReplyDelete