Monday, September 9, 2013

Reveal Ruang Tamu

Assalamualaikum.
Hais.. Macamana nak buat entry ni.
Nak buat beberapa siri or lambak je 1 entry.

Erm.. Kita tengok je la hasilnya nanti.

Saya ada up kisah2 ruang tamu dan idea-idea yang saya cuba terapkan dalam make over ruang tamu saya.

Ermm..
Terasa kurang rancak menaip..
Mungkin sebab sudah terlalu lama tak berkarya.
Hehehe..

Ok let's the picture talk first..

Before



After
Hijau
For me too hijau.
warna future wall agak menepati tapi warna dinding lain..
Kombination warna yang tak kena.
Terlalu hijau.
Frame yang beli kat GM tu pun tak puas hati sebab beli dulu sebelum cat.
So tak dapat nak budget warna apa yang sesuai.
Dan frame cantik itu tidak menyerlah.
Moral of the story cat dulu baru beli aksesori.

Sofa.
Agak menepati ciri2 yang saya nak iaitu lasak dan tak perlu penjagaan sangat.
Tapi tetap ada tapi.
Garis coklat tu seakan2 mengganggu.
Dan bila lepas raya terasa sofa ni terlalu besar.
Mungkin sebab saya sudah terlalu biasa dengan ruang yang lapang.
Lagi somel kalau dilengkapkan dengan kusyen2 kecil.
Tapi Makcik malas nak kemas n susun.
So biarlah selapang itu.

Satu sudut lagi.

Before




After

Nasib baik ada 1 dinding putih yang mematikan kehijauan itu.

Close up ruang black n white saya.




Ruang ni paling saya suka.
Sofa n kusyen lama yang kebetulan hitam putih.

Ruang ni memang sangat praktikal.
Konsol table dijadikan tempat charge hp dan drop zone.


Klau sebelum ni kalau nk berhp, kami suami isteri akan bertenggek kat tangga je.
Tapi since ada kerusi kat situ , terasa lebih semenggah.
Heee..
Ini ruang yang paling saya puas hati.

Dan ini adalah jambangan bunga pertama untuk rumah saya.


Memang saya nak sangat simple.
Even encik suami kata "entah apa-apa"
Hanya 6 batang bunga daisy (Rm 20) dan pasu bungat yang memang dah ada pemberian adik ipar satu ketika dulu.
Tabung Hello Kitty tu saje je nak kasi comel.

Frame ini

Beli kat Hinode je.
Rm 5 satu.
Tapi tak puas hati gambar tu.
Kalau ikutkan sepatutnya ada border sikit.
Maksudnya gambar takder la ikut saiz 5R tu.
Tapi takperla.
Halal je la.
Boring nnt tukar gambar lain.
Hari tu ingat nak tambah lagi frame kasi nampak lebih penuh.
And nak cari yang saiz 4R warna hitam.
Tapi tu la, tak jumpa.
Lain kali tambah lagi.
2 Frame butterfly tu beli kat cameron hari tu.
Cantik jugak.
Heee..

Ok.
Setelah entah berapa kali open-close draft entry ni.
Akhirnya siap juga.
Tapi untuk ruangan lain saya sambung entry lain.


10 comments:

  1. nmpk ok je hijau ni..sama sebijik ngan warna ruang keluarga ambe..

    sudut paling WOW adalah sudut frame gambar dan sudut bunga pertama..mmg unsur begitu akan menaikkan seri ruang!

    gud job dear! berapa kos keseluruhan makeover? *mode seboks ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tau budget?
      Heee.. nnt penutup kot..

      Delete
  2. Mmmm...macam ok je...

    Tapii biasalah..selagi terasa macam tak berapa puas ngan jiwa tu...maknanya perlu lagi penambahan apa2 la tu untuk baru betul2 puas hati... faham bebenor kadang saya pun biasa camtu...

    Tapi overall nampak banyak perubahan before and after..
    Best2.. saya jugak yang tak berubah apa2 sejak 2 tahun duduk sini...sama je....

    Perlu dipikirkan something yang lain..kasi ada kelainan..baru la tak boring kan..?

    ReplyDelete
  3. hijau tu nmpak fresh.. rasanya menyerlah dr warna cat sebelum.. segar je tengok.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Segar dang silau.
      Tapi lama2 rasa ok je.
      Dan rasa segar dan terang.. jus kena cari idea nak kasi balance skit kesilauan tu.

      Delete
  4. best tengok lapang jer.. tgk nak makeover rumah jugak ni. after 5 years, dah boring ngan view yg sama jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Make over n and share.
      Boleh segarkan minda kalau sesekali make over ruamh ni.

      Delete
  5. Replies
    1. Cantik ke?
      Terima kasih la.
      Lega sikit.
      Heee

      Delete
  6. mmg betul2 transformasi ni...sgt cantik! ruang black & white tu betul2 wat saya teruje.. mesti byk kos yg dah habes kan?? share boleh?? - seboknaktahu -

    ReplyDelete